ΕΜΕΠΟΛ - Εταιρεια Μεσογειακού Πολιτισμού - Mediterranean Culture Society

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Posted by: on: 20/12/2013

Οι Ίωνες ανέπτυξαν σπουδαίο πολιτισμό. Μελετώντας την καταγωγή της ελληνικής γλώσσας και την Ιωνική διάλεκτο καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ελληνική γλώσσα προέρχεται από την Ινδοευρωπαϊκή, η οποία διαδόθηκε στην Ελλάδα μετά την εγκατάσταση σε αυτή των πρώτων ελληνικών φύλων. Πριν από την εποχή αυτή η Ελλάδα κατοικούνταν από προελληνικά φύλα, συγγενικά με τους κατοίκους της Μ. Ασίας, γνωστά με το όνομα Πελασγοί.

Τα γραπτά ελληνικά μνημεία αριθμούν ζωή 3.000 περίπου ετών. Ο γλωσσολόγοι αναφέρουν ότι οι κάτοικοι της ιστορικής περιόδου πήραν από τους προγενέστερους πολλά στοιχεία της γλώσσας τους, όπως είναι τα τοπωνύμια και διάφορες άλλες λέξεις, που σημαίνουν γνωστά αντικείμενα του πολιτισμού τους (π.χ. Τερβησσός, Ταρβασσός, Σαλαγασός μοιάζουν με τα δικά μας: Παρνασσός, Ταφιασσός, Ιλισός, Υμητός κ.α.).

Το αλφάβητο της Μιλήτου (Ιωνικό) αποτελείται επίσης από εικοσιτέσσερα γράμματα. Στην αρχή του χρησιμοποιούσαν οι ιωνικές πόλεις της Μικρασίας και τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ρόδος, Κύπρος κ.α. Με τον καιρό γίνεται πανελλήνιο. Από το 403 π.Χ. τα στοιχεία του Ιωνικού αλφαβήτου επικράτησαν και στην Αθήνα κι ύστερα από πρόταση του ρήτορα Αρχίνου καθιερώνονται με νόμο. Τα τοπικά αλφάβητα καταργούνται σταδιακά κι επικρατεί το λεγόμενο αττικό, που προήλθε κυρίως από το Ιωνικό.

Ο αριθμός των εικοσιτεσσέρων γραμμάτων και η σειρά τους παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα μέχρι τις μέρες μας. Αργότερα αλλάζει μόνο το σχήμα και η μορφή τους σε σημείο που με το σχήμα των γραμμάτων να μπορεί να χρονολογηθούν οι επιγραφές που βρέθηκαν ή βρίσκονται, καθώς και οι περγαμηνές, οι πάπυροι και άλλα γραπτά μνημεία.

Το έργο «Λεξικό των δέκα Αττικών ρητόρων» του γραμματικού από την Αλεξάνδρεια Αρποκρατίονα του Βαλέριου (2ος αι. π.Χ) δείχνει την προσπάθεια που έγινε την εποχή εκείνη να δημιουργηθεί γραπτή γλώσσα διαφορετική από κείνη που μιλιόταν, στηριγμένη στο λεξιλόγιο της αττικής διαλέκτου. Σε Ιωνική διάλεκτο γράφτηκαν οι ελεγείες, είδη ποίησης που ήταν θρήνοι, μοιρολόγια και αποτελούν μετάβαση από το έπος στη λυρική ποίηση. Η ελεγειακή ποίηση αναπτύχθηκε στην Ιωνία και η γλώσσα της είναι η Ιωνική διάλεκτος+ με πολλά στοιχεία αιολικά και δωρικά.

Οι ελεγειακοί ποιητές χρησιμοποιούσαν την Ομηρική γλώσσα και ο Θέογνης, παρά τη δωρική καταγωγή του, έγραψε τις ελεγείες του σε Ιωνική διάλεκτο. Ονομαστοί ποιητές του είδους αυτού ήταν ο Καλλίνικος ο Εφέσιος, ο Τυρταίος, που έγραψε πολιτικές και πολεμικές ελεγείες, ο Μίμνερμος ο Κολοφώνιος, ο Σόλων ο Αθηναίος, ο Φωκυλίδης ο Μιλήσιος, ο Καλλίμαχος, ο Σιμωνίδης, ο Αντίμαχος ως προς τους Λατίνους, ο Οβίδιος και ο Κάτουλλος

Νεώτεροι Έλληνες που καλλιέργησαν το ελεγειακό στίχο ήταν: Σολωμός, Μαβίλης, Βαλαωρίτης, Γρυπάρης, Παλαμάς, Χατζόπουλος. «Περί αιτιών και σημείων οξέων και χρονίων παθών» είναι τα έργα που έγραψε σε Ιωνική διάλεκτο, ο Αρεταίος ο Καππαδόκης (2ος αι. π.Χ.) που θεωρείται ο σπουδαιότερος γιατρός μετά τον Ιπποκράτη και ο οποίος περιέγραψε πρώτος τη νόσο του διαβήτη.

 Σε Ιωνική διάλεκτο με αιολικούς τύπους είναι γραμμένη η ποίηση της Σαπφώς και του Αλκαίου του λυρικού ποιητή Ανακρέοντα του Τήιου (6ος αι. π.Χ). Η ποιητική του συλλογή «Ανακρεόντεια» αποτελείται από ποιήματα που εξυμνούν την αγάπη, τη ζωή, την Αφροδίτη και το Διόνυσο το θεό του κρασιού.

Ίωνας λυρικός ποιητής που συνδύασε την ιωνική χάρη με τη δωρική βαρύτητα ήταν ο Αλκμάν Λάκων. Καλλιέργησε τη σπαρτιατική διάλεκτο και την εμπλούτισε με αιολικούς τύπους και επικά στοιχεία. Εφάρμοσε τις καινοτομίες των προηγούμενων ποιητών Αρχίλοχου, Τέρπανδρου και Θαλήτα και παρουσίασε μεγάλη ποικιλία στη στιχουργία. Αιχμαλωτίστηκε από τους Κιμέριους και πουλήθηκε δούλος στη Σπάρτη αλλά για την ευφυΐα του απελευθερώθηκε και ονομάστηκε «Πολίτης εκ Μεσσόας» (μία από τις φυλές της Σπάρτης). Τότε πήρε και το όνομα και την επωνυμία Αλκμάν Λάκων. Σε αττική διάλεκτο με ιωνικούς τύπους και στοιχεία τοπικών διαλέκτων είναι η γλώσσα των έργων του Αθηναίου κωμωδιογράφου Αριστοφάνη (445-385 π.Χ).

 

Μελετώντας την ελληνική αρχαιότητα, ο Βάιχ Έριχ, ένας Γάλλος Ελληνιστής, γερμανικής καταγωγής (1818-1909), δίδαξε στο Στρασβούργο (1846-49), στη Μπεζανσόν (1849-1876) και από το 1876 στη Σορβόνη με σπουδαιότερα από τα έργα του: «Η τάξη των λέξεων στις αρχαίες γλώσσες σε σύγκριση με τις σύγχρονες» (1879), «Μελέτες για το αρχαίο δράμα» (1897), «Μελέτες για την ελληνική αρχαιότητα» (1900).  Εξέδωσε επίσης επιμελημένες εκδόσεις του Αισχύλου (2 τόμοι 1858-67), εφτά τραγωδίες του Ευριπίδη (1868) και διάφορες δημηγορίες του Δημοσθένη, με μεταφράσεις και κριτικά σχόλια.

Η προσφορά της Ιωνίας στο παγκόσμιο πνεύμα είναι ανυπολόγιστης αξίας και ποσότητας και θα έπρεπε να γεμίσει πολλά βιβλία όποιος θα τολμούσε να την περιγράψει και να την αποτιμήσει στο σύνολο της. 

 

Πολιτιστικά κέντρα της Μ. Ασίας είναι η Μίλητος, η Έφεσος, η Φώκαια, η Σάμος, η Λέσβος, όπου αναπτύσσεται ο «Ιωνικός Πολιτισμός», ο πρώτος ελληνικός πολιτισμός των ιστορικών χρόνων.

Στην κυρίως Ελλάδα αναπτύσσονται η Σπάρτη, η Αθήνα, η Κόρινθος, το Άργος κ.α.

Πολιτισμός αναπτύσσεται επίσης και στις πόλεις της Σικελίας και Κάτω Ιταλίας, ο «Πολιτισμός της Μεγάλης Ελλάδας»,  όπου ακμάζουν οι πόλεις Συρακούσες, Γέλα, Σελινούντα, Κύμη, Σύβαρη, Κρότωνας, Ακράγαντας, Τάραντας κ.α.

 

Οι Ίωνες (φυσικοί) φιλόσοφοι, ιδρυτές της περίφημης Ιωνικής Σχολής, ήταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με το ανθρώπινο αν και προσπάθησαν να απαντήσουν στα τεράστια φιλοσοφικά αινίγματα του κόσμου, της Δημιουργίας και της μεταφυσικής (Θαλής, Ηράκλειτος, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης).

 

Ο όρος φιλοσοφία αρχικά σήμαινε την αγάπη για την σοφία, την αγάπη για μάθηση, για γνώση. Σοφία και μάθηση ήταν το ίδιο και ο φιλόσοφος ήταν ο άνθρωπος της μάθησης, που αρχικά, όπως ήταν φυσικό, στράφηκε να μάθει τη φύση. Αυτό έγινε στην Ιωνία, στην Κάτω Ιταλία και στη Σικελία.

 

Το χρονικό διάστημα (750-550 π. Χ.), οι Έλληνες που κάνουν εξόρμηση σε όλες τις ακτές της Μεσογείου, ιδρύουν αποικίες στα παράλια της Θράκης και του Εύξεινου Πόντου, στη Σικελία και στην Κάτω Ιταλία, καθώς και στα παράλια της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Βόρειας Αφρικής, αφήνουν τους παραδοσιακούς κανόνες της ζωής τους και γίνονται πιο δημιουργικοί. Αναζητούν και βρίσκουν νέους δρόμους στη σκέψη και στην τέχνη τους.

 

Οι Ίωνες της Μ. Ασίας γίνονται πρωτοπόροι στο ξύπνημα των Ελλήνων και του ερευνητικού πνεύματος. Αυτοί που επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα που τους γεννιούνται για την αρχή του κόσμου, το σχήμα της γης, της σχέσης της με τον ήλιο, τη σελήνη και τα άστρα, ονομάζονται «φιλόσοφοι».

Οι πρώτοι φιλόσοφοι ζουν στις Ιωνικές πόλεις της Μ. Ασίας και γι’ αυτό ονομάζονται «Ίωνες φιλόσοφοι».

Κάτω από τον φωτεινό ήλιο μπόρεσαν και αποκαθάρισαν τους μύθους και τις παραδόσεις και χρησιμοποίησαν τα νοημονέστερα και ηθικότερα τους στοιχεία.

Η Ιωνική Φιλοσοφική Σχολή εμφανίστηκε στην Ιωνία τον  8ο – 5ο αι. π.Χ και επιχείρησε να εξηγήσει τη δημιουργία του κόσμου.

Από τον 8ο – 5ο αι. π.Χ η ανάπτυξη της αρχαίας ελληνικής δουλοκτητικής κοινωνίας έφτασε στη μεγαλύτερη ακμή της στην Ιωνία, με κέντρο τη Μίλητο.

 

Ο Αριστοτέλης ήταν ο μεγαλύτερος, μαζί με τον Πλάτωνα, φιλόσοφος της αρχαιότητας, με πνεύμα ευρύτατο και πλατιά γνώση, θεμελιωτής όλων των επιστημών και ιδρυτής του θετικισμού στην ελληνική φιλοσοφία.

Η επίδραση του στη διαμόρφωση της παγκόσμιας σκέψης ήταν και είναι μοναδική. Φιλόσοφοι διατύπωσαν τις θεωρίες τους έχοντας για βάση τον Αριστοτέλη. Επιστήμονες που επιθυμούσαν να προχωρήσουν στην έρευνα και να καταλήξουν με βεβαιότητα σε ένα θετικό συμπέρασμα απ’ αυτόν ξεκίνησαν.

Υπήρξε δάσκαλος του Μ. Αλεξάνδρου για 9 χρόνια και καλλιέργησε στην ψυχή του τη λατρεία για την ελληνική ηρωική παράδοση με βάση τα ομηρικά έπη και τα έργα της ελληνικής λογοτεχνίας.

Βαθιά ήταν η επίδραση του στο μεγάλο μαθητή του. Για το μεγάλο δάσκαλο του ο Μ. Αλέξανδρος είχε πει: «Στον πατέρα μου χρωστώ τη ζωή και στο δάσκαλο μου την καλή (σωστή) ζωή».

Επηρεασμένοι κατά πολύ ήταν οι Άραβες και οι Εβραίοι από τον Αριστοτέλη. Ένας από τους συνεχιστές του ήταν ο Αβερρόης, ο οποίος ήταν βαθιά επηρεασμένος από την ελληνική φιλοσοφία. Ο Αβερρόης ήταν διάσημος Άραβας φιλόσοφος, γιατρός και σχολιαστής του έργου του Αριστοτέλη. Γεννήθηκε το 1126 στην Κόρντοβα της Ισπανίας και πέθανε το 1198 στο Μαρόκο. Σπούδασε Θεολογία, Νομικά και Φιλοσοφία. Διατέλεσε δικαστής στη Σεβίλη και στην Κόρντοβα.

Ανήκε σε αριστοκρατική οικογένεια και ονομαζόταν Ιμπν Ροσντ, αλλά ο ίδιος άλλαξε το όνομα του σε Αβερρόη. Τιμήθηκε με πολλά αξιώματα και ίδρυσε δική του φιλοσοφική σχολή, στην οποία διδασκόταν ο Αβερροισμός. Οι φιλοσοφικές αντιλήψεις του ήταν πολύ προοδευτικές και ξεσηκώθηκαν εναντίον του οι μουσουλμάνοι θεολόγοι, που πέτυχαν τη φυλάκιση του. Όμως κατάφερε να δραπετεύσει από τη φυλακή και πήγε στο Φεζ του Μαρόκου. Τον ξανάπιασαν και τον ανάγκασαν να αποκηρύξει τις ιδέες του και μπροστά στο τέμενος έβαλαν το λαό να τον προπηλακίσει και να τον ταπεινώσει. Του δήμεψαν την περιουσία, έκαψαν τα συγγράμματα του και κατέστρεψαν όλη του τη βιβλιοθήκη.

Σημαντική θεωρείται η προσφορά του σοφού Άραβα στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Σπουδαίο θεωρείται το έργο του «Σχόλια στον Αριστοτέλη». Τα «Σχόλια στον Αριστοτέλη» αποτελούνται από τρία βιβλία, όπου ο Αβερρόης παραθέτει παράγραφο προς παράγραφο μεταφρασμένα και σχολιασμένα τα κείμενα του φιλόσοφου. Οι βασικές φιλοσοφικές αντιλήψεις του Αβερρόη είναι πολύ επηρεασμένες από την αριστοτελική σκέψη.

 

Οι  μεγάλοι φιλόσοφοι της αρχαιότητας ήταν επτά (7) : (7ος και 6ος αι. π.Χ.). Σόλων ο Αθηναίος, Πιττακός ο Μυτιληναίος, Κλεόβουλος ο Ρόδιος, Περίανδρος ο Κορίνθιος, Χείλων ο Λακεδαιμόνιος, Θαλής ο Μιλήσιος, Βίας ο Πρηνεύς και τα αποφθέγματα τους ήταν τα εξής: «γνῶθι σαὔτόν», «μηδέν ἄγαν», «πᾶν μέτρον ἄριστον», «βία μηδέν πράττειν», «μή πᾶσι πίστευε», «βαρύ ἀπαιδευσία».

Κι άλλοι ήταν οι Έλληνες φιλόσοφοι στην αρχαιότητα. Σε κάποιους από αυτούς γίνεται σύντομη αναφορά αμέσως παρακάτω:

 

-Ανάχαρσης (6ος αι. π.Χ.) : Σοφός από τη Σκυθία, γιος του βασιλιά της χώρας Γνώρου και αδερφός του Σαύλιου, φίλος του νομοθέτη Σόλωνα. Η μητέρα του ήταν Ελληνίδα. Η δίψα του για μάθηση τον οδήγησε στην Ελλάδα. Στην Αθήνα, κέντρο του τότε πνευματικού κόσμου, συνδέθηκε με τον Σόλωνα, στην Κόρινθο με τον Περίανδρο και στις Σάρδεις της Μ. Ασίας με το βασιλιά Κροίσο. Τόσο γοητεύτηκε από τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική ζωή, ώστε όταν γύρισε στην πατρίδα του, θέλησε να καθιερώσει εκεί τα μυστήρια της Δήμητρας. Γι’ αυτό το λόγο ο αδερφός του, βασιλιάς Σαύλιος, τον σκότωσε. Πεθαίνοντας από το βέλος του αδερφού του είπε: « Για την ετοιμότητα του πνεύματος μου αναδείχθηκα στην Ελλάδα, εξ αιτίας όμως του φθόνου χάθηκα μέσα στην πατρίδα…» Ο Ανάχαρσης στην εποχή του και αργότερα, θεωρήθηκε το σύμβολο της φυσικής σοφίας και αρετής. Ο Διογένης Λαέρτιος διάσωσε αρκετά αποφθέγματα του. Ο Έφορος, τον κατέταξε στους 7 σοφούς της αρχαιότητας. Ο Πλούταρχος μιλά γι’ αυτόν στους διαλόγους του «Ανάχαρσις ο Σκύθης» και ο Λουκιανός τον εκθειάζει στον ομώνυμη διαλογική σάτιρα του.

- Διογένης ο κυνικός ή παραχαράκτης: Κυνικός φιλόσοφος (4ος αι. π.Χ.) από την Σινώπη. Θεωρείται ο κυριότερος εκπρόσωπος της κυνικής φιλοσοφίας. Νωρίς εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου παρακολούθησε μαθήματα κοντά στον ιδρυτή της κυνικής φιλοσοφίας Αντισθένη. Μεγάλο μέρος της ζωής του το πέρασε στην Κόρινθο, όπου και πέθανε γύρω στα 323 Π.Χ.

Παροιμιώδης έμεινε η απλότητα, η λιτότητα και το ελεγκτικό και χλευαστικό πνεύμα του απέναντι στους άλλους. Η παράδοση λέει ότι είχε μόνιμη κατοικία ένα πιθάρι και γυρνούσε στους δρόμους, μέρα και νύχτα, με ένα φανάρι, ψάχνοντας να βρει πραγματικούς ανθρώπους. Ιστορική είναι η απάντηση που έδωσε κάποτε στον Μ. Αλέξανδρο, όταν τον επισκέφθηκε στο πιθάρι του και τον ρώτησε αν επιθυμεί να του χαρίσει κάτι: -«Ναι, τραβήξου στο πλάι μου γιατί μου κρύβεις τον ήλιο». Παίρνοντας την απάντηση αυτή, έκθαμβος ο Μακεδόνας στρατηλάτης ομολόγησε:-«Αν δεν ήμουν Αλέξανδρος, θα ήθελα να ήμουν Διογένης».

Επιγραμματικό είναι και αυτό που είπε κάποτε, όταν ο Μ. Αλέξανδρος έστειλε γράμμα στον Αντίπατρο, που ονομαζόταν Αθλίας:-«Ἀθλίας, παρ’ ἀθλίου, δι’ Ἀθλίου πρός Ἄθλιον», δηλ. ο άθλιος στέλνει άθλια επιστολή με τον Άθλιο προς ένα άθλιο. Η διδασκαλία του ήταν ουσιαστικά επαναστατική και ανατρεπτική για την τάξη που επικρατούσε τότε. Προσπάθησε με τα επιχειρήματα του να αλλάξει την ανθρώπινη κοινωνία που είχε διαφθαρεί. Αυτό κατά τη γνώμη του, θα γινόταν δυνατό, αν ο άνθρωπος επέστρεφε στη φύση. Πίστευε δηλ. πως η ευτυχία του ανθρώπου βρίσκεται στη φυσική ζωή και πως μόνο με την αυτάρκεια, τη λιτότητα, την αυτογνωσία και την άσκηση μπορεί να την εξασφαλίσει.

- Θεμίστιος: Έλληνας φιλόσοφος από την Παφλαγονία (320-390 μ.Χ). Σπούδασε φιλοσοφία στις σχολές του Πόντου.

 

-          Ιππόδαμος: Αρχιτέκτονας και φιλόσοφος από τη Μίλητο.

 

-          Διογένης (ο Απολλωνιάτης ή Φυσικός): Φιλόσοφος από την Κρήτη, οπαδός της Ιωνικής σχολής (5ος αι. π.Χ.)

 

- Διογένης ο Οινοανδέας: Έλληνας φιλόσοφος, οπαδός του Επίκουρου (2ος αι. μ.Χ.). Καταγόταν από την πόλη Οινόανδα της Μ.Ασίας.

 

- Διονύσιος: Αρχαίος φιλόσοφος από την Ηράκλεια του Πόντου (3ος αι π.Χ.), μαθητής του Ζήνωνα και της Ηρακλείδης.

 

- Κλεάνθης: Στωικός φιλόσοφος (331-232 π.Χ.) από τον Άσσο της Τρωάδας.

- Ο Θαλής ο Μιλήσιος ήταν ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας. Γεννήθηκε στη Μίλητο (646-548 π.Χ.). Ήταν γιος του Εξάμυου και της Κλεοβουλίνης. Ο ίδιος περηφανευόταν για την ελληνική καταγωγή του λέγοντας: «Τριών ένεκα χάριν έχω τη τύχη. Πρώτον ότι άνθρωπος εγενόμην και ου θηρίον, είτα ότι ανήρ και ου γυνή, τρίτον ότι Έλλην και ου βάρβαρος».

 

Στις δυο παρακάτω παραγράφους αναφέρεται στο βιβλίο του Γ. Κιτσόπουλου για τον Μ. Αλέξανδρο, πόσο μεγαλουργούσε ο ελληνικός πολιτισμός με τις κατακτήσεις των Ελλήνων.

 

« ... Στη  λεγόμενη «Πέτρα της Σογδιανής» και λίγο νοτιότερα στην «Πέτρα του Χοριήνη», οι Έλληνες με ωραίους άθλους συμπλήρωσαν την κατάκτηση της αυτοκρατορίας. Και βέβαια κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως με το τέλος της, μια σταθερή φιλία ανάμεσα σε κατακτημένους και κατακτητές, θα στέριωνε σε λίγο ένα βασίλειο, που θα επιζούσε δυο ολόκληρους αιώνες και που θα είχε παράδοση και τέχνη ολότελα ελληνική. Γιατί, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ακριβώς εκεί στα αιματοποτισμένα ανατολικά όρια του αρχαίου περσικού κράτους, που οι λαοί αντιστάθηκαν στον Αλέξανδρο και για χάρη της ελευθερίας τους θυσιάστηκαν πολλοί γενναίοι, μια μυστική συγγένεια ένωσε, όσους απόμειναν σε αυτούς τους τόπους κι από τις δυο πλευρές. Με τον καιρό τα τελευταία χνάρια της εχθρότητας εξαφανίστηκαν, ένας κοινός πολιτισμός γεννήθηκε και οι άνθρωποι ενώθηκαν με πνεύμα και σοφία στο απόμακρο ελληνοβακριακό βασίλειο. Τόσο, που γίνεται να πούμε, πως το μεγάλο σχέδιο του, το σχέδιο που δεν το φανέρωσε ποτέ, μα που τον βοήθησε να μεγαλουργήσει, το σχέδιο της συνένωσης και της ειρήνης, βρήκε αργότερα την ολοκλήρωση του, έστω και πρόσκαιρα, μονάχα εκεί».

« ... Ενωμένη πια η στρατιά του Μ. Αλεξάνδρου συνέχισε να προχωράει προς τα βόρεια, ώσπου έφτασε στην πόλη Κελαινές, αντίκρυ στην δυτική έξοδο της οροσειράς Ζάγκρος. Εκεί, στις Κελαινές, τους περίμενε μια μεγάλη έκπληξη. Οι κάτοικοι μιλούσαν ελληνικά και ζούσαν με όλες τις ελληνικές συνήθειες χωρίς να έχουν λησμονήσει την πατρίδα των προγόνων τους. Οι πρόγονοι τους ήταν Μικρασιάτες, που πριν από αιώνες, τους είχαν εξαναγκάσει οι Πέρσες να μετοικήσουν στην απόμακρη αυτή περιοχή. Βλέποντας λοιπόν τους στρατιώτες του Αλεξάνδρου και μαθαίνοντας πως οι Έλληνες κυριαρχούσαν στη χώρα, πανηγύρισαν και τους επιφύλαξαν θερμή φιλοξενία, δείχνοντας πως κρατούσαν με τη χαμένη πατρίδα τους παντοτινή ψυχική επαφή.

Σ’ αυτήν την ανεπάντεχη συνάντηση, ο Αλέξανδρος είχε την ευκαιρία να φανταστεί το μέλλον, διακρίνοντας τη δύναμη της ελληνικής φυλής να διατηρείται και να διατηρεί τις παραδόσεις της, κάτω από τις πιο ενάντιες συνθήκες.

 

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι μέτοικοι Μικρασιάτες, θα ήταν φυσικό να έχουν αφομοιωθεί και με το διάβα του καιρού να έχουν εξαφανιστεί. Κι όμως τους έβρισκε εκεί, να βγαίνουν μέσα από τους αιώνες, με τη γλώσσα τους, τα έθιμα τους, με την πατρίδα τους την Ελλάδα ακόμη, την Ελλάδα πάντοτε, μέσα τους. Τον καθησύχαζε αυτό που έβλεπε, γιατί ποτέ δεν είχε πάψει να ανησυχεί. Κι οραματιζόταν έτσι σε χρόνια πολλά και μελλούμενα, τους δικούς του, που είχε εγκαταστήσει στα πιο απόμακρα σημεία του κόσμου, να κρατούν άσβηστη τη φλόγα, που είχε πρώτος εκείνος ανάψει και τις τόσες Αλεξάνδρειες που είχε ιδρύσει, να στεριώνουν την ελληνική δόξα και το όνομα του…».

 

Στην Ιωνία γεννήθηκαν και έδρασαν ο πατέρας της ιστορίας Ηρόδοτος ο Αλικαρνασσέας, ο μαθηματικός Πυθαγόρας ο Σάμιος, ο σοφός Βίας ο Πρινέας κ.α.

 

Επίσης εκεί γεννήθηκε και πήρε την πρώτη της υπόσταση σαν επιστήμη η ιατρική, εκεί σπούδασε ο Γαληνός και από την Ιωνία ξεκίνησε η Ερασιστράτεια σχολή της ιατρικής.

Πατέρας της Μηχανικής από τους θεμελιωτές της Αστρονομίας ήταν ο διάσημος Έλληνας μαθηματικός της αρχαιότητας Αρχιμήδης, ο οποίος γεννήθηκε στις Συρακούσες το 287 π.Χ.

Από τη Μαγνησία της Μ. Ασίας κατάγεται ο Βαθυκλής, Ίωνας καλλιτέχνης (6ος αι. π.Χ.), το περιφημότερο έργο του οποίου είναι ο θρόνος του λατρευτικού αγάλματος του Αμυκλαίου της Λακωνίας, που περιγράφει με λεπτομέρειες ο ιστορικός Παυσανίας.

 

Τα θέματα που διακοσμούν το θρόνο του Απόλλωνα είναι παρμένα κυρίως από τη Μυθολογία και είναι συνδυασμός της Ιωνικής και Δωρικής τεχνοτροπίας.Άλλα έργα του είναι αγάλματα Χαρίτων, της Άρτεμης Λευκοφρύνης κ.α.

 

Επίδραση στον ελληνικό πολιτισμό, ως βασική λογοτεχνική και μορφωτική μονάδα, στάθηκε ο Όμηρος, ο μεγαλύτερος ποιητής που έζησε γύρω στον 8ο αι, π.Χ. και πιθανολογείται ότι γεννήθηκε στη Σμύρνη ή στη Χίο. Ο Ίωνας Όμηρος ήταν ο δημιουργός του αρχαίου ελληνικού έπους, προμηθέας υπαρκτός, δάσκαλος και εμπνευστής όλων των μεταγενέστερων κορυφαίων ποιητών, Ελλήνων και ξένων, παλιών και νεότερων. Ο Όμηρος στέκεται ακόμη σήμερα ο μοναδικός παιδαγωγός των ανθρώπων και των λαών όλων των αιώνων.

Η ηθική και ιδεολογική ποιότητα των πράξεων των ηρώων του είναι σε γενικές γραμμές: η φιλοξενία, ο σεβασμός προς τους γεροντότερους, η κοινωνικότητα, η αγάπη προς την πατρίδα, η πίστη στους οικογενειακούς θεσμούς, η φιλία, η ευγνωμοσύνη, η σταθερότητα στα αισθήματα, η τήρηση των υποσχέσεων, η αφοσίωση, το αίσθημα της τιμής, η βαθιά θρησκευτικότητα, υπέρτατη αξία ζωής κι ανδρεία στον πόλεμο, επιμονή, συναίσθηση, ευθύνη, υπεροχή του πνεύματος απέναντι στην ύλη κ.α.

Ο ρωμαϊκός πολιτισμός, επίσης, έχει δανειστεί πολλά στοιχεία από τον ελληνικό. Υπάρχουν ακόμα ερείπια του ελληνικού πολιτισμού στη Σικελία.

 

Από τη χριστιανική εποχή σώζονται διάφορα μαυσωλεία και από τον 7ο και 8ο αι., δείγματα βυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής.

Το πάνθεο των φωτισμένων μυαλών που υπηρέτησαν το πνεύμα και χάραξαν τους δρόμους της αναζήτησης και της θαυμαστής δημιουργίας σε κάθε τομέα της επιστήμης και του πολιτισμού, είναι τόσο απέραντο στην Ιωνική ιστορία, που γεμίζει με το άγχος της αναπόφευκτης παράλειψης αν σκεφτεί κάποιος να αναφερθεί σε ονόματα.

 

Στη Μικρά Ασία θεμελιώνεται η Επιστήμη, η Ιστορία, η Φιλοσοφία. Εδώ αναπτύσσεται η τέχνη.

 

Εδώ γεννήθηκαν και δημιούργησαν ο Όμηρος, ο Θαλής, ο Βίας, ο Ηράκλειτος, ο Αναξαγόρας, ο Ηρόδοτος και τόσοι άλλοι.

 

Στη Μικρά Ασία γεννήθηκε η Δημοκρατία!

 

Αλλά και στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αργότερα στη Ελληνιστική περίοδο, νέα κέντρα ελληνικού πολιτισμού ακμάζουν και μεγαλουργούν, όπως η Αντιόχεια, η Σελεύκεια, η Πέργαμος, το Δορύλαιον, τα Θυάτειρα και η Φιλαδέλφεια.

 

Ο σπόρος του Χριστιανισμού βρίσκει εδώ πρόσφορο έδαφος. Εδώ δρουν και διδάσκουν οι μεγάλοι πατέρες της Εκκλησίας, σφυρηλατώντας τους νέους ακατάλυτους δεσμούς του Ελληνισμού και της Ορθόδοξης πίστης. Νέα κέντρα Ελληνικού πολιτισμού ακμάζουν κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η Αφροδισιάς, η Νικομήδεια, η Νίκαια, η Προύσα, η Καισάρεια, η Νίγδη, ακόμη κι αυτή η σημερινή πρωτεύουσα της Τουρκίας, η Άγκυρα.

 

Οι πόλεις της Ιωνίας ήταν γεμάτες από τα επιτεύγματα εκείνων των γόνιμων μυαλών. Περίτεχνα και επιβλητικά έργα, οικοδομήματα, ναοί, αγορές, στοές, αγάλματα και στάδια, δρόμοι και υδραγωγεία, ήρθαν στο φως μετά από ανασκαφές και αποκάλυψαν ότι στα χώματα εκείνα άνθισαν τέχνες που υπήρξαν τα θεμέλια και τα πρότυπα για οτιδήποτε ωραίο μπόρεσε μέχρι σήμερα να φτιάξει ο  άνθρωπος.

Ο Ιωνικός ρυθμός, που μαζί με τον Δωρικό αποτελούν τη θαυμαστή συζυγία που πάνω της στηρίχτηκε η Αρχιτεκτονική επιστήμη, θα εξακολουθήσει να εμπνέει για πολλούς αιώνες τους κλασικούς δημιουργούς.

 

Οι Ίωνες γλύπτες ήταν οι πρώτοι που φαντάστηκαν και τόλμησαν να δώσουν την ιδέα της Νίκης της Φτερωτής, σύλληψη που προδίνει πως οι γλύπτες της Ιωνίας είχαν, μαζί με το άφθαστο ταλέντο των χεριών τους και μυαλό ποιητή.

 

Στην κατασκευή των ναών ιδιαίτερο ενδιαφέρον δίνουν οι Έλληνες στους μεγαλόπρεπους κίονες, ώστε να παρουσιάζουν ευκινησία, λεπτότητα  και χάρη, χαρίσματα που διακρίνουν τους Ίωνες αποίκους της Μ. Ασίας.

Έτσι, δημιουργώντας τον «Ιωνικό ρυθμό», πρωτοστατούν στην πλαστική και την κατασκευή αγαλμάτων, όπως της  θεάς Αφροδίτης, της θεάς της ομορφιάς και του έρωτα η οποία λατρευόταν σε όλη την Ελλάδα, την Μ. Ασία και την Κύπρο.

 

Λέγεται πως στην Τροία μπήκε στη μάχη που κινδύνευε η ζωή του Αινεία, τον έσωσε με το πέπλο της καλύπτοντας τον κι εμποδίζοντας τα βέλη των Ελλήνων και πως  με τον Αγχίση της Τροίας απόχτησε η Αφροδίτη τον Αινεία, τον ιδρυτή της Ρώμης, και γι’ αυτό το λόγο οι Ρωμαίοι την τιμούσαν ως πολιούχο της πόλης.

 

Σε ρυθμό «βασιλικής» κτίστηκε από τον Μέγα Κων/νο στην Κων/πολη ο Ναός της Αγια-Σοφιάς και αφιερώθηκε στην αγία σοφία του Θεού (330 μ.Χ.). Ως τα χρόνια του Αρκάδιου ήταν ο μεγαλύτερος ναός της Ανατολής, όπου έγιναν μεγάλα εκκλησιαστικά και πολιτικά γεγονότα που είχαν μεγάλη απήχηση στην τύχη του γένους.

Η Αγια-Σοφιά θεωρούνταν το ιερότατο σύμβολο της θρησκευτικής και πολιτικής ύπαρξης του έθνους. Κατά τους ειδικούς, ο ναός της Αγια-Σοφιάς είναι ο αντίποδας του Παρθενώνα και το μεγάλο μνημείο της βασιλείας του Ιουστινιανού.

Η τέχνη των αρχιτεκτόνων του Ανθέμιου και Ισίδωρου ήταν διαφορετική από εκείνη του Ικτίνου, αλλά η εντύπωση που προξενούν στο θεωρητή τα δυο μεγαλουργήματα είναι η ίδια.

Οι Έλληνες αρχιτέκτονες, ο Ανθέμιος από τις Τράλλεις της Μ. Ασίας και ο Ισίδωρος από τη Μίλητο, διαπρεπείς φυσιογνωμίες της εποχής, βοήθησαν στο στήσιμο του ναού με υλικά, με τις αρχιτεκτονικές τους ικανότητες και την  πνευματική τους διορατικότητα κι εφευρετικότητα,  ώστε να εξυμνηθούν από τους σύγχρονους συγγραφείς. Ο Προκόπιος συγκρίνει την Αγια-Σοφιά με ένα καράβι με άγκυρα, που υψώνεται πάνω από όλα τα κτίρια της Κων/πολης. Κύριο χαρακτηριστικό του ναού είναι η απεραντοσύνη χώρου και η επιβλητική παρουσία του.

Ο ηγετικός ρόλος της Αγια-Σοφιάς τελείωσε με την κατάρρευση της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Πλήθος από θρύλους, παραδόσεις και δημοτικά τραγούδια, που σχετίζονται με το χτίσιμο της Αγια-Σοφιάς, έμειναν μέχρι σήμερα ζωντανά για να θυμίζουν την παλιά δόξα της αυτοκρατορίας.

Σήμερα είναι βυζαντινό μουσείο, όπως και η Αγια-Σοφιά Νίκαιας της Βιθυνίας. Στα καλλιμάρμαρα στάδια της Εφέσου, των Τράλλεων, της Σμύρνης, της Μαγνησίας, της Περγάμου, αθλήθηκαν και διαπλάστηκαν σώματα Ιώνων γερά, βασική προϋπόθεση για το αρχαίο αξίωμα που θέλει το γερό μυαλό να κατοικεί σε σώμα γερό.

 

Οι «Πανιώνιοι» αγώνες της Πριήνης και τα «Πανιώνια Πύθια» των Δελφών είναι δείγμα της πίστης των Ιώνων στο αξίωμα εκείνο και λογική εξήγηση του πολιτισμού που δημιούργησαν.

 

Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η Μεγάλη του Γένους Σχολή της Πόλης, η ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, η Ακαδημία Κυδωνιών, η εκκλησιαστική Σχολή (Γυμνάσιο) Ζιντζί-Ντερέ Φλαβιανών Καισάρειας, το Παλλάδιον Γραμμάτων Αδριανουπόλεως, η Αναξαγόρειος Βουρλών και άλλα, υπήρξαν  τα πνευματικά κέντρα των σκλαβωμένων ραγιάδων και τα φυτώρια πνευματικών μορφών και ηγετών που φώτισαν το γένος ολόκληρο.

Η Ευαγγελική Σχολή είχε βιβλιοθήκη με χιλιάδες τόμους και σπάνια χειρόγραφα, είχε Μουσείο με 5.000 αγάλματα, γλυπτά και αγγεία και 24.000 αρχαία νομίσματα.

 

 

Το πρώτο ελληνικό τυπογραφείο λειτούργησε συστηματικά στη Σμύρνη. Η πρώτη ελληνική εφημερίδα, που εκδόθηκε κανονικά, κυκλοφόρησε στη Σμύρνη το 1831. 

Το 1921 η Σμύρνη είχε 4 θέατρα και 15 κινηματογράφους. Μετά 75 περίπου χρόνια, η ελεύθερη Αθήνα δεν αξιώθηκε να αποκτήσει θέατρο, ισάξιο με εκείνο που είχε η υπόδουλη Σμύρνη.     

Το 1920, τα νοσοκομεία της Σμύρνης είχαν 1.000 κλίνες, ενώ της Αθήνας μόλις 200.

Στα σχολεία της μείζονος περιοχής Σμύρνης φοιτούσαν 63.000 μαθητές λίγο  πριν την καταστροφή του 1922, δηλ. περισσότεροι απ’ όσους φοιτούσαν στην περιοχή της Αθήνας.

Ο ελληνικός πληθυσμός υπερείχε, όχι μονάχα πνευματικά και υλικά, αλλά και αριθμητικά, σε περιοχές της Μ. Ασίας, του Πόντου και της ανατολικής Θράκης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οθωμανικού κράτους, η μεγάλη αριθμητική και πνευματική υπεροχή του ελληνικού στοιχείου στην Ιωνία παρουσιάζεται ξεκάθαρα από την εικόνα και τη γενική κατάσταση της εκπαίδευσης και της παιδείας στις αρχές του αιώνα μας.

   

       Πηγή: Άρθρον της Παρθένας Τσοκτουρίδου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

            ΣΟΦΟΙ- ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ- ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ-ΠΟΙΗΤΕΣ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

 

ΣΟΦΟΙ-ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ

Θαλής ο ΜΙλήσιος,ένας από τούς 7 Σοφούς της αρχαιότητος

 

Αρχέδημος ο Ταρσεύς

Αντίπατρος ο Ταρσεύς

Ζήνων  ο Ταρσεύς

Ηρόδοτος ο Ταρσεύς

Ηράκλειτος ο Εφέσιος

Αναξιμένης ο Μιλήσιος

Ανεξίμανδρος ο Μιλήσιος

Απολλώνιος  ο Τυανέας

Διογένης  εκ Σινώπης

Εύβουλος  ο Εφέσιος

Θέων  ο Σμυρναίος

Ιππόδαμος  ο Μιλήσιος

Μητρόδωρος ο Λαμψακηνός

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ

Ηρόδοτος, εξ Αλικαρνασού (Bodrum) 5ος Αιών.

 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ

Ανθέμιος εκ Τράλλεων (Αϊδίνιον)

Ισίδωρος εκ Μιλήτου

 

ΠΟΙΗΤΕΣ

Απολλόδωρος ο Ταρσεύς, τραγικός ποιητής 400 π.Χ.

Ακάκιος Ρητοροδιδάσκαλος εκ Καισαρείας.  4ος αιών π. Χ

Διόδωρος ο Σινωπεύς.                    3ος αιών π.Χ.

Διονύσιος ο Σινωπεύς.                        300 π.Χ.

Δίφιλος ο Σινωπεύς.                      4ος αιών π.Χ.

Διόδωρος  ο Σινωπεύς     (αδελφός του ανωτέρω). 

Ευανδρίδας ο Μιλήσιος.                   1ος αιών π.Χ.

Θεοδέκτης.   ο Φασηλίτης.                    405 π.Χ.

Κλεόμαχος.    εκ Μαγνησίας.                  

Λουκιανός (σατυρικός ποητής) εκ Σαμοσάτων 2ος αιών π.Χ.

Όμηρος ο Βυζάντιος.                     3ος αιών π.Χ.

Πυλάδης εκ Κιλικίας.                     1ος αιών π.Χ.

Read 5234 times
Περισσότερα σε αυτήν την κατηγορία: « ΝΗΣΙ ΛΙΜΝΗΣ ΕΓΙΡΔΙΡ ΣΠΑΡΤΗΣ ΠΙΣΙΔΙΑΣ